Mediambient » El club i el medi ambient

El club i el medi ambient.

Sant Feliu de Guíxols és un municipi ric en cultura, gastronomia, esport i art, però destaca per el seu paisatge litoral. La costa ganxona combina mar i muntanya creant boscos de pi blanc o  suredes que de cop cauen en vertical per les parets de roca vermella dels penya-segats fins arribar al blau fosc del mar.

A menys d’una milla del port es troben multitud de cales que combinen sorra grollera i roca escardada, moltes d’aquestes cales són petites i l’accés només és possible per mar fent que, inclús en temporada d’estiu, es pugui tenir una certa sensació de tranquil·litat i confort en un espai natural inalterat. Una altra forma de gaudir del litoral de Sant Feliu és passejant per el tram 10 del sender de la Mediterrània, més conegut com Camí de Ronda, es tracta d’un camí centenari situat a la part alta dels penya-segats. Malgrat hi ha un fort desnivell val la pena l’esforç, doncs des d’allà dalt la vista panoràmica  resulta hipnòtica.

La banda submergida del litoral no té res a envejar de la part aèria. Sota l’aigua no només existeixen formacions geològiques amb un atractiu indiscutible sinó que al llarg de l’any s’hi poden trobar el 90% de les espècies mediterrànies, sent així una de les zones de la Costa Brava amb major atractiu per als submarinistes.

El litoral Ganxo és una zona plena de recons que valen la pena i secrets a revelar per aquells qui volen descobrir-los on muntanya i mar conflueixen per formar un paisatge idíl·lic i únic. Ara bé, es fa evident que el ritme de vida de les societats modernes porta temps repercutint negativament sobre els espais naturals. Els motius principals són dos, per una banda l’elevada pressió urbanística sobre els espais naturals propers al poble fa que cada cop hi hagi més gent que freqüenti aquestes zones naturals, per altra banda el desconeixement general per part de la població i del turisme dels valors excepcionals del nostre litoral dificulten la conservació.

Com es diu en l’article primer de la “llei 5/1998 de 17 d’abril de ports de la generalitat” és important que el desenvolupament i gestió del port estigui subjecte als principis de sostenibilitat i respecte per al medi ambient. Des del Club Nàutic de Sant Feliu no només es transposen aquests principis als reglaments interns del Club, sinó que es consideren valors fonamentals de qualsevol activitat que es desenvolupi en espais naturals, en el nostre cas, el litoral i el mar. És per això que en el reglament intern del Club Nàutic existeix tot un títol dedicat al medi ambient i a com s’actuarà en cas d’incidències mediambientals.

Quin és el motiu per el qual resulta tant rellevant que la gestió del Club Nàutic agafi els valors de sostenibilitat i respecte per al medi ambient com a propis?

Per la proximitat amb espais naturals

És evident que el Club Nàutic és l’edifici de Sant Feliu de Guíxols més pròxim a zones naturals litorals, la seu social es troba al costat d’una zona litoral boscosa que es troba a dalt del penya-segat i part de les seves instal·lacions estan directament construïdes sobre el mar.

Per la promoció d’activitats nàutiques en espais naturals

El Club Nàutic és l’organització que promociona més activitats nàutiques en el municipi, aquesta voluntat de generar activitats al mar ha d’anar acompanyada de la responsabilitat de cuidar i respectar aquest medi, no només per assegurar la qualitat del medi natural i la seva bellesa sinó que també per tal d’assegurar que en el futur poguem seguir gaudint del mar i les activitats que es desenvolupen.

Per l’existència d’espais naturals protegits propers al club

A banda i banda del port existeixen dos espais naturals protegits que formen part de la zona més al nord del Massís de l’Ardenya o Massís de els Cadiretes, les figures de protecció són PEIN (pla d’espais d’interès natural) i Xarxa Natura 2000, formes de protecció catalanes i europees respectivament.

Per tal d'assegurar el futur de les activitats nàutiques

Avui dia tots hem sentit a parlar de la contaminació dels mars i oceans per olis, metalls pesants, aigües residuals urbanes i un llarg etcètera. El Mediterrani és un dels mars més contaminats del món per hidrocarburs i s’estima que al 2050 hi haurà més plàstic que peixos en els oceans. Les previsions són molt alarmants i preocupen a tots aquells que considerem el mar el nostre estil de vida.

Som les generacions del present les que tenim la responsabilitat d’actuar en conseqüència, doncs serà massa tard per les generacions futures. Tots tenim la responsabilitat de treballar per a la conservació i recuperació de la qualitat ecològica del litoral per tal d’assegurar que les generacions venidores puguin seguir gaudint de les activitats nàutico-recreatives i de la bellesa natural de la nostra costa.

medi ambient

En definitiva el Club Nàutic no només es constitueix com un espai promotor d’activitats nàutiques sinó que també és un espai on es promou la protecció del litoral. Cal que entre tots conservem i protegim el litoral, d’aquesta manera podrem gaudir més de les nostres activitats nàutiques i conservarem allò que fa de Sant Feliu un indret idíl·lic i únic.

 

Sponsors


Col·laboradors

Com arribar al Club?

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de privacitat

ACEPTAR
Aviso de cookies