Mediambient » Zones naturals

Espais naturals.

Els espais naturals costaners propers al Club Nàutic de Sant Feliu de Guíxols confereixen el típic paisatge de la Costa Brava, és a dir, penya-segats de roca vermella amb platges rocalloses al peu i la típica vegetació de costa a la part alta dels penya-segats, boscos de pi blanc o suredes amb un sotabosc dens.

Als dos costats del Club Nàutic existeixen espais naturals litorals d’elevat valor ecològic pertanyents al Massís de les Cadiretes, aquestes zones es troben protegides per les figures de protecció PEIN i Xarxa Natura 2000, formes de protecció catalanes i europees respectivament.

A la banda de Llevant trobem1km2 de terreny protegit que comprèn des dels Esculls d’en Blanc fins les Balelles i s’estén gairebé una milla mar endins, es tracta d’una zona amb penya-segats que limiten amb el mar i petites cales que a moltes de les quals només s’hi pot accedir per mar . Per la banda de Ponent trobem la cala del Vigatà com a zona d’elevat valor ecològic a Sant Feliu, es tracta d’una platja de còdols formada a partir de l’erosió i trencament del penya-segat. Per la banda terrestre la protecció s’estén fins més enllà dels límits municipals i pel mar entra quasi una milla mar endins.

Calen motius més enllà de la bellesa per tal que una zona esdevingui protegida i al litoral de Sant Feliu no li falten valors a conservar.

Elevat valor ecològic submergit

El litoral de Sant Feliu de Guíxols és una zona amb un elevat valor ecològic i amb un ecosistema litoral madur, la fauna marina que es pot observar al llarg de l’any, representa el 90% de la fauna marina que es pot observar al mediterrani. Tot i així l’estat ecològic del litoral està amenaçat per les pressions generades per la societat, sobretot a l’estiu. El desconeixement dels valors naturals, juntament amb la manca de respecte vers espais protegits, porta a una situació tensa entre la societat i l’ecosistema litoral.

 

 

Fotògrafs:

Rosa Matesanz Torrent.

Carlos Álvarez Cros.

Miguel Ángel Fuentes Rosua.

 

El cas de la posidònia.

La posidònia és una planta marina pròpia del Mediterrani d’elevat valor ecològic. Genera aliment i refugi a multitud d’espècies, al mateix temps, contribueix a la protecció de la línia de costa de l’erosió. A Sant Feliu de Guíxols trobem posidònia a cala Vigatà, tot i que en condicions òptimes podria cobrir tot el litoral ganxó. És una planta molt sensible a les pertorbacions humanes, és per això que la llei prohibeix fondejar i pescar en zones amb aquest fons.

 

Fotògrafs son:

Rosa Matesanz Torrent.

Carlos Álvarez Cros.

Miguel Ángel Fuentes Rosua.

 

Zona d’especial protecció per a les aus.

A la Costa Brava crien multitud d’aus, moltes aprofiten les parets dels penya-segats o les parts altes d’aquests per  fer els seus nius ja que és una zona de difícil accés per als depredadors. Les tensions entre aquestes espècies i la societat són evidents, els penya-segats es troben altament ocupats per edificacions que limiten el territori de les aus i  la inexistència o mal estat de les praderies de posidònia, juntament amb la sobrepesca, fa que cada cop tinguin menys preses limitant el seu aliment.

 

 

Fotògrafs son:

Rosa Matesanz Torrent.

Carlos Álvarez Cros.

Miguel Ángel Fuentes Rosua.

 

Elevat valor paisatgístic i històric

Es fa evident la bellesa de la Costa Brava per aquells qui la coneixen, però no tothom coneix els camins històrics que transcorren per el límit dels penya-segats. El sender de la Mediterrània, més conegut com a camins de ronda, van des de Portbou fins a Blanes. Es van crear per comunicar els pobles, costes i cales en un territori abrupte i difícil com és la Costa Brava, no es coneix l’època exacta en que  van sorgir però es consideren que alguns trams son mil·lenaris. El nom de camí de ronda es va popularitzar durant els segles XIX i XX ja que els carabiners i la guardià civil feien “la ronda” per aquests camins per a controlar activitats il·legals de contraban i estraperlo. El tram 10 d’aquest sender just comença al costat del Club i connecta amb la platja de Sant Pol, aquest tram s’ha conservat per poder passejar per al límit dels penya-segats de forma segura. Si decidiu fer aquest camí, heu de tenir present que esteu en el territori de les aus, animals molt sensibles a la presència humana.

Sponsors


Col·laboradors

Com arribar al Club?

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de privacitat

ACEPTAR
Aviso de cookies