Aquesta setmana el grup de recerca VICOROB de la Universitat de Girona efectuarà els experiments corresponents a un projecte nacional de recerca en robòtica submarina anomenat ARCHROV.

Aquest projecte es realitza en conjunt per la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Universitat de Girona (UdG).

L’ànima del projecte és el desenvolupament de sistemes d’intervenció autònomes submarines. Per això s’utilitzaran varis robots que cooperaran per tenir un millor sistema de percepció.

En l’actualitat, quan l’àrea de treball es troba molt fonda o bé hi ha un alt risc per a submarinistes, s’utilitzen vehicles tele operats, els anomenats ROVs. Aquesta solució és molt cara i dificultosa degut a la necessitat de grans infraestructures en la superfície. Aquest projecte s’orienta a intentar desenvolupar un sistema prou robust, de baix cost i simple d’operar que permeti intervencions sense el control humà.

La metodologia dissenyada consta de fins a tres vehicles en diferents configuracions. En aquests experiments, s’utilitzarà un vehicle autònom submarí (AUV) equipat amb sensors acústics i visuals així com un braç robòtic i un vehicle autònom de superfície (ASC) la missió del qual és supervisar l’AUV i fer un enllaç fins la base de control.

L’objectiu dels experiments a Sant Feliu de Guíxols serà la localització d’una àmfora prèviament posada per l’equip, la neteja del voltant de la mateixa amb el robot utilitzant una petita bomba de dragatge i finalment la recuperació de l’àmfora fins a la superfície utilitzant el braç robòtic.