Ports de Catalunya-ACPET presenta per primera vegada una innovadora guia per a navegants, ‘ECONàutic.cat-Navegació d’esbarjo’, que fomenta bones pràctiques per una navegació sostenible ambientalment i respectuosa amb els altres usuaris i amb l’entorn.
‘ECONàutic.cat-Navegació d’esbarjo’ és una guia formada per 23 fitxes en les quals es donen consells sobre comportament responsable quan els navegants estan dins del port i quan naveguen a mar obert. És una guia amb un llenguatge proper en primera persona amb il·lustracions atractives per facilitar la seva lectura i l’assimilació dels conceptes.
La guia ‘ECONàutic.cat-Navegació d’esbarjo’ és un material únic i captivador que aporta informació útil sent una eina imprescindible per a qualsevol navegant que vulgui reduir el seu impacte ambiental.
Aquesta guia s’acompanya d’una estratègia de comunicació a través de les xarxes socials, mitjans de comunicació i presentacions sectorials. Ports de Catalunya-ACPET ha pres el compromís ferm d’impulsar la navegació sostenible i respectuosa els pròxims 4 anys, per tal que els missatges de sostenibilitat i respecte vagin calant entre els usuaris del mar i siguin un exemple de responsabilitat ambiental.
“Aquesta iniciativa, llançada el passat 31 de juliol, marca un abans i un després en la conscienciació ambiental i la promoció de la navegació respectuosa del sector nàutic a Catalunya.”
RESPONSABILITAT SOCIAL i MEDIAMBIENTAL DE LA NÀUTICA
Des del món de la navegació, Ports de Catalunya-ACPET, són conscients de la responsabilitat social i mediambiental que té la nàutica. Per aquest motiu s’han marcat com a objectiu minimitzar els seus impactes i contribuir a la navegació responsable, sensibilitzant als usuaris cap a la contribució a la conservació del medi marí.
CONÈIXER PER ESTIMAR, ESTIMAR PER CONSERVAR
Aquesta guia ve precedida per tota una trajectòria de foment de les bones pràctiques ambientals per part dels ports, implementant des de ja fa temps de forma constant innumerables mesures de millora ambientals en les infraestructures portuàries.
L’Any 2023, com a prova pilot es va desenvolupar la primera guia ECONàutic.cat destinada a fomentar la cultura de mar i els continguts ambientals complementaris entre els practicants d’activitats nàutiques esportives, com la vela, els caiac de mar o els paddle surf.
Els practicants d’esports nàutics són una de les entrades al món de la nàutica i per això es va incidir inicialment en aquests usuaris.
Aquest any, ja havent assolit els objectius inicials es presenta una guia adreçada als navegants i amb l’objectiu de proporcionar unes consignes per navegar amb harmonia amb el medi ambient.
ECONàutic.cat pretén esdevenir la base pel foment de la navegació sostenible i responsable, incidint en tots els usuaris del mar, la navegació respectuosa sorgeix com un imperatiu per al món nàutic.
En un context emmarcat per la crisi climàtica i la degrada preservació del nostre fràgil entorn. La navegació sostenible concilia el plaer de navegar amb la responsabilitat ambiental.
La navegació respectuosa aporta un seguit de beneficis tangibles per a tots. Protegir els ecosistemes marins, conservar la biodiversitat i garantir la salut dels oceans són pilars fonamentals per a la pesca sostenible, el turisme nàutic responsable i la preservació de paisatges costaners únics. A més, contribueix a la mitigació del canvi climàtic, reduint la contaminació atmosfèrica i marina.
ECONÀUTIC.CAT I ELS ODS
ECONàutic.cat s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 2030, que marquen la ruta cap a un futur més just i sostenible i amb el Pla de Ports 2030, que apunta a fer els ports més sostenibles i verds.
PORTS DE CATALUNYA-ACPET
Ports de Catalunya-ACPET és una entitat privada sense ànim de lucre constituïda l’any 1983, formada per 47 concessionaris de ports i dàrsenes esportives a Catalunya, que procuren unificar i millorar la qualitat en la prestació de serveis a tots els ports esportius catalans. Treballa per la sostenibilitat de l’activitat nàutica d’esbarjo i la seva comptabilització amb la protecció de l’entorn natural.
En l’actualitat compta amb 47 ports associats dels 53 existents a Catalunya, el que representa el 90 % de les concessions portuàries atorgades, incloses també les que es troben tutelades per l’Estat i actua com a interlocutora davant les diferents Administracions.