El dimarts 2 de novembre a les 17:00h, tindrà lloc al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols – Antic Hospital, la inauguració de l’exposició temporal “L’art d’un metge de poble. En deute amb el metge rural. Als 120 anys del naixement del Dr. Martí Casals”.
En l’acte hi participarà el Dr. Josep Vilaplana, president del Col.legi Oficial de Metges de Girona i president del Consell de Col.legis de Metges de Catalunya.
Una exposició per sorprendre’s en veure els mitjans migrats amb què les poblacions com les de la vall d’Aro atenien els problemes de salut i la feina descomunal, basada en el voluntarisme i amb una pinzellada de soledat, de qui els tocà exercir la medicina. La mostra vol reconèixer la trajectòria de professionals mèdics i reflexionar sobre l’evolució de la medicina en el món rural.
Al llarg dels pròxims mesos aquesta exposició, organitzada des de la Comunitat de Municipis de la Vall d’Aro per a la gestió del Centre del Metge Rural, itinerarà als municipis de Castell-Platja d’Aro i Santa Cristina d’Aro.
La figura del metge rural
En el passat, les condicions laborals en l’àmbit rural eren extremadament dures. El metge de poble o metge rural tenia a càrrec seu un extens territori i havia de ser un especialista en moltes disciplines mèdiques, comptant només amb els pocs recursos sanitaris que existien.
Molt sovint el metge es convertia en molt més que un professional de la salut: era amic i conseller de les famílies del territori. Gràcies a la seva disposició les 24 hores del dia i els set dies de la setmana va fer possible que molts pacients no haguessin d’abandonar el poble per ser tractats.
És per a tots aquests motius que hi ha molts exemples de metges que han deixat empremta en poblacions petites i al món rural. A Sant Feliu de Guíxols i la Vall d’Aro el record del Dr. Martí Casals és el d’un metge que, sempre amb bicicleta, o amb la seva motocicleta Guzzi, recorria els camins del territori en servei dels seus habitants, fos quina fos la situació.
El Dr. Martí Casals. 120 anys del seu naixement
Martí Casals Echegaray (1903 -1983) va ser el metge emblemàtic de la contrada de la Vall d’Aro. Defensant una medicina humanista que examina el pacient física i psicològicament, sense fer distincions en el seu tracte, el doctor es va convertir en més que un metge: una persona de referència per a la societat de l’època a la pròpia vall.
Nascut a l’Argentina, tornà a estudiar a Catalunya de ben jove i al 1928 es llicencià en la carrera de Medicina a Barcelona. Del 1929 al 1932 tornà a Mendoza, la seva ciutat natal, on malgrat la seva joventut ja és anomenat cap de Servei de Medicina de l’Hospital Carlos Ponce.
El 16 de març de 1934, Martí Casals arriba a Castell d’Aro per substituir el doctor Rubió. A partir d’aquest dia i durant més de trenta anys, el doctor Casals exerceix de metge de poble, al servei dels habitants de la Vall d’Aro. A més, té residència i passa consulta a Sant Feliu de Guíxols.
Els seus coneixements com a metge general no excloïen la preparació en especialitats com ara l’obstetrícia, la cirurgia o, fins i tot, l’anestesiologia o l’epidemiologia. En destaca el tractament de la tuberculosi, entre els anys 1949 i 1950.
Així ho testimonien els pacients entrevistats i es poden contar experiències que palesen també la inquietud d’actualització constant a través de contactes, bibliografia i revistes especialitzades.
Exerceix la Medecina fins a l’any 1969 perquè la malaltia de Parkinson que ve patint, finalment, l’obliga a abandonar Sant Feliu per instal·lar-se a casa del seu fill i també metge, Pau Casals, a Barcelona, on hi resideix fins la seva mort.
Una visió etnològica
“L’art d’un metge de poble” és una exposició que presenta una visió etnològica dels professionals de la salut en l’àmbit rural, reforçant així la figura del Museu d’Història com a una de les antenes de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) de Catalunya.
Una exposició itinerant a la Vall d’Aro
Programa d’itinerància de l’exposició “L’art d’un metge de poble”:
- Museu d’Història, Sant Feliu de Guíxols: del 2 de novembre del 2023 al 4 de febrer del 2024.
- Castell de Benedormiens, Castell – Platja d’Aro: del 10 de febrer al 10 de març del 2024.
- Espai Ridaura, Santa Cristina d’Aro: del 21 de març al 26 de maig del 2024.
El Museu d’Història organitza per primera vegada una exposició de producció pròpia pensada per a poder seguir un recorregut itinerant a les diverses localitats que formen part de la Vall d’Aro (Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro i Santa Cristina d’Aro). Ha comptat amb l’assessorament d’Alfons Zarzoso, professor universitari i que ha estat director del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya.
Aquesta exposició forma part del programa de la Comunitat de Municipis de la Vall d’Aro per a la gestió del Centre del Metge Rural, constituïda a l’any 2005 arran de la creació de l’Espai del Metge i de la Salut Rural i el nomenament de la Càtedra Dr.
Martí Casals de medicina i salut en l’àmbit rural (Universitat de Girona), amb una clara intenció d’impulsar la recuperació de la memòria històrica de la figura del metge rural i de preservar la personalitat del Dr. Martí Casals – molt recordada als tres municipis –.
Un cop acabada la seva itinerància, hi ha la voluntat de posar aquesta exposició al servei d’institucions, entitats i federacions de cultura popular interessades a acollir-la en préstec.
Dades de l’exposició
Exposició oberta del 2 de novembre al 4 de febrer de 2023. Horaris de l’Antic Hospital:
De dimarts a dissabte d’11 h a 13 h i de 17 h a 19h. Diumenges i festius: d’11 h a 14 h.
Més informació
Pàgina web del Museu d’Història: https://museu.guixols.cat/index.php
Pàgina web de l’exposició “Art d’un metge de poble”: https://bit.ly/ArtMetgePobleSFG