Desenvolupar noves tecnologies per a la monitorització dels sistemes submarins que ajudin als científics a conèixer l’estat de les especies que viuen entre 200 i 500 metres de profunditat. Aquest és l’objectiu de la campanya que es va portar a terme el passat desembre des del vaixell oceanogràfic Sarmiento de Gamboa operat pel CSIC en el marc del projecte d’investigació PLOME gràcies a les proves que es van realitzar aquest estiu al Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols. Hi van participar el grup de recerca VICOROB de la Universitat de Girona (UdG) juntament amb investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Universitat Politècnica de Madrid (UPM).

Les proves fetes al CNSFG

Les proves van consistir en comunicar acústicament i òpticament un robot de la UdG amb unes estacions fixes situades al fons marí per transmetre informació sobre les dades i imatges adquirides. També es van validar algoritmes que mitjançant intel·ligència artificial detecten peixos o crustacis a les imatges. La informació s’envia a temps real al vaixell oceanogràfic per tal que els científics puguin fer el seguiment del sistemes robòtics que treballen de manera autònoma i remota. Els resultats de la campanya van ser un èxit i ja s’està treballant en els següents sistemes que es tornaran a validar l’any 2025 a la finalització del projecte.

(FOTO: Equip de la UdG, UPC i UPM amb el robot Girona 1000 i dues boies de comunicacions al Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols).